KARRIÄR

Kanske den mest älskade och hatade spelaren som existerat någonsin genom tiderna, han är Zlatan Ibrahimovic. Men hata eller älska honom, så måste du se på och respektera den fenomenala insatsen han har gjort i varenda lag han har deltagit i.

Hans större än världen attityd har hjälpt lyfta fram en pojke från Rosengård till att bli en av de mest dagligt omtalade och kända fotbollslegenderna som har någonsin trampat i ett par fotbollsskor. I den här artikeln kommer vi att gå igenom exakt varför den Svenska jätten blivit den människan han har blivit, från början av hans karriär enda fram tills nu idag I hans nya lag – Manchester United.

Hans tveklöst unika attityd kommer ifrån att växa upp tufft i Rosengård, ett ställe säkert alla flesta av oss har hört någon gång I våra liv men aldrig besökt. Zlatan Ibrahimovic har växt upp med en kärlek till fotboll och ett arbetsdriv olikt något vi någonsin har sett ifrån Sverige.

Han har tagit sig så långt här i livet med denna attityd och arbetsdriv och har applicerat allting I hans värld till en fokus på fotboll. Hans unika fotbollsstil vi ser idag kan man delvist tacka hans passion för kampsport.

Zlatan Ibrahimovic lyckades att arbeta till sig ett svart hedersbälte efter att ha tränat i taekwondo hos Malmöklubben Enighet redan 2010. Man kan delvist tacka taekwondon för de högfotade mål som fått oss alla att jubla bort röst en eller två gånger, men man ska självklart inte glömma att det har sina fördelar att vara 1,95cm lång när ett inlägg kommer på rätt plats.

 

Rosengård Fotbollsplan

 

Zlatan Ibrahimovics Ungdomskarriär

Allting började förstås på grusplanen vid Cronmans väg där Zlatan Ibrahimovic faktiskt började att spela och finna sin kärlek för fotbollen. De första fotbollsskorna tog han på sig vid 5 års åldern och första laget började han spela för 1988, han spelade då för Malmö BI. Han spelade sedan för BK Flagg och därefter för FBK Balkan innan han skrev på kontrakt för Malmö FF.

 

Malmö FF

 

Malmö FF

Redan från början passade han in I Malmö FF när han började spela under Roland Anderssons ledning 1999. Zlatan fortsatt att progressera och visa framfötterna och överpresenterade relativt sätt när Malmö FF åkte ner till Superettan.

 

Ajax FC

Efter att Zlatan fått ett erbjudande till Ajax där hans kännedom började på riktigt kom han till att prestera flitigt och bli den absoluta legenden vi ser framför oss idag. Han köptes för den högsta summan som har lagts för en skandinavisk spelare någonsin, otroliga 80 miljoner kronor fick Ajax lägga ut för att köpa Zlatan Ibrahimovic.

Genom Zlatan Ibrahimovics ungdomskarriär har vi sett en legend som fortsatt presterat vart han än hamnat, flera har tvekat honom vid flera tillfällen men alltid tystats ner av denna fotbollsjätten. Även om Zlatan Ibrahimovic fick ganska lite speltid i början under Co Adriaanse, efter då att Co Adriaanse fick sparken så tog den nya tränaren vid namnet Ronald Koeman över och gav Zlatan Ibrahimovic en ordinarie startplats i Ajax. Det var här Zlatan Ibrahimovics ungdomskärriär tog fart på riktigt då han kunde på riktigt briljera under Ronald Koeman.

 

Juventus

 

Juventus

Zlatan Ibrahimovic började sedan att spela under Juventus vid den 31:e Augusti 2004, där han direkt fick en ordinarie plats i startelvan där han sedan prestera fantastiskt som vanligt. Under hans första säsong med Juventus så gjorde Zlatan Ibrahimovic hela 16 mål på 35 matcher spelade. Zlatan blev sedan tilldelad Guldbollen året 2005 och gjorde 7 mål på 35 matcher under säsongen 2005/06.

 

Inter

Zlatan Ibrahimovic köptes av Inter den 9e Augusti 2006 för den dåvarande enorma summan av 24,8 miljoner. Under första matchen i serien så lyckades Zlatan klämma in en riktig rysare mot Fiorentina vilket spikade hans närvaro under debuten. Under samma säsong så blev Zlatan Ibrahimovic en italiensk mästare när han vann den interna skytteligan hos Inter.

Inter kom väldigt nära i Champons league efter att ha vunnit sin grupp men åkte sedan ut i åttondelsfinalen. Zlatan åkte senare på en skada och var inte kapabel till att spela under vårsäsongen tills han var kry nog att komma tillbaka och spela i avslutningsmatchen mot Parma.

 

FC Barcelona

 

FC Barcelona

I samband med ett byte mot Samuel Eto’o och en förhandlad summa så gick Zlatan vidare till FC Barcelona. Det är ganska allmänkänt att det var endast på FC Barcelona som Zlatan inte fick chansen till att prestera på så sätt vi tidigare har sett, det fanns en lagstruktur på plats som inte tillät för Zlatans stora attityd och spelsätt som inte knöt ihop med hans stil.

Även en fraktur i vänsterhanden och behov av en operation ledde till att Zlatan inte riktigt kunde delta under väsentlig tid och missade matcher där han potentiellt hade kunnat bygga ett bättre samspel med sig själv och laget men detta var tyvärr inte fallet.