LANDSLAGET

Vi har nog aldrig haft en spelare i landslagets historia som någonsin har betytt lika mycket för oss som Zlatan Ibrahimovic har gjort. Det har redan skrivits enormt mycket om vår bästa fotbollsspelare genom tiderna. Nu när hans landslagskarriär verkar vara över, är det dags för en kort sammanfattning.

Utan tvekan så är vår idol den svensken som har skapat mest rubriker på 2000 och 2010-talet. Det gäller inte bara fotboll, utan alla nyheter överlag. Oavsett vad du tycker om Zlatan, går det inte att förneka att han är en internationell toppspelare av världsklass. I landslagssammanhang har det inte gått lika bra för Zlatan som i klubbligorna, men han har spelat en central roll i landslaget i över tio år. Den ende svenske fotbollsspelaren som har chansen att axla på sig rollen som svensk fotbollskung som det ser ut just nu är Alexander Isak.

Comeback i landslaget

Sverige är med i Grupp A och gör sitt bästa för att vinna en plats i VM nästa år utan Zlatan Ibrahimovic. Det går bra, trots att en del fans har tvivlat på vårt nya landslag. Enligt en del fotbollsexperter, spelar Sverige äntligen som ett sammansvetsat lag. Ingen ens vågar nämna Zlatan Ibrahimovics eventuella comeback i landslaget, även om de flesta säkert drömmer om detta. Nu ligger allt fokus på att lära sig namnen på alla nya landslagsspelare och, vilket är ännu viktigare, börja tro på deras förmåga att slå stora fotbollsnationer. Spelbolagets odds på att Sverige slutar som etta eller tvåa i kvalgruppen ligger på låga 2.10.

Även om det har varit tyst om Zlatans comeback, hoppas vi självklart på att Zlatan är med och hjälper till Sverige, om landslaget nu lyckas kvala in till VM 2018 i Ryssland. Odds på att Ibrahimovic gör en comeback i landslaget borde vara skyhöga. Så fort ett spelbolag erbjuder möjligheten att betta på att Ibra återvänder till landslaget, kommer vi att uppdatera denna artikel.

Nummer 10 i landslaget

Landslagsdebut

Hela sagan började den 31a Januari år 2001 när Zlatan gjorde sin debut i Svenska landslaget och redan då hade vi hört talas om vad han lyckats göra i Malmö FF. Den attityden som Zlatan tillbringande till landslaget var något som vi desperat saknade under tiden och alltid har behövt och det intrycket blev väldigt uppenbart även första dagen Zlatan trampade sig ut på fotbollsplanen med en gul blå t-shirt.

Det var början på en historia som vi som Svenska fotbollsfans aldrig kommer till att glömma och även om vi idag aldrig kommer se honom bära en gul blå tröja planen så kan vi inte annat än uppskatta allting han har gjort för oss.

De fotbollsintresserade på den tiden hade höga hopp om vad Zlatan kunde göra inom landslaget och ambitionerna var höga från åskådarens sida och självfallet ifrån Zlatans sida också. I sin första kamp fick Zlatan redan bli benämnd som matchens lirare och detta var bara början på en oerhört lyckad karriär i det Svenska landslaget.

Zlatans tidiga landslagskarriär

När Zlatan sedan gjorde debut i U21an såg vi också hur han presterade genom att smälla in två mål mot Makedonien på hemmaplan i Borås. Det var sommaren 2004 som vi sedan såg Zlatan göra stora intryck i landslaget under EM där Sverige nådde kvartsfinal och Zlatan slog in två mål under fyra matcher.

Givetvis så kan det inte bara vara goda tider även för Zlatan, då vi under VM slutspelet såg Sverige åka ut inom åttondelsfinalen och Zlatan förblev mållös under hela turneringen. Med en skada så kunde inte Ibrahimovic prestera på den nivån vi alla hade förväntat och han saknades enormt på planen.

Zlatan var redan då en entitet som landslaget förlitade sig stort på för att kunna ha en chans att vinna, var Zlatan på bänken av någon som helst anledning så såg vi alltid en nervositet hos tränare, spelare och även på läktaren.

 

Zlatan i Landslaget

 

Även regelbrott enligt Svenska landslagets regleringar har bidragit till att Zlatan inte kunnat delta i en landskamp. Specifikt sätt kan vi kolla på höstens landslagssamling under 2006/07 där han tillsammans med Wilhelmsson och Mellberg blev nekad att spela och hemskickad för att de inte anlände i tid till hotellet.

Varefter Zlatan tackade nej till att spela i EM-kvalmatcherna som var mot Spanien och Island. Här ser vi tyvärr hur vissa onödiga regleringar kan stå i vägen för att väsentliga spelare inte blir kapabla till att delta i landskamper och det sedan blir åskådarna som får lida.

Europamästerskapet 2008

2008 blev ett år vi alla kom till att minnas då det var oroligt angående Zlatans återkomst med tanke på den skada som var kvar sen tidigare. Även med en halvskada så lyckades Zlatan ta på sig tröjan och ge sig ut på planen.

Det var under denna turnering som Zlatan lyckades bli belönad med sin tredje Guldboll efter att han lyckades smälla in ett mål mot Grekland som resulterade i vinst för Sverige. Han presterade även i matchen mot Spanien som tyvärr resulterade i förlust. Under samma år så fick Zlatan Ibrahimovic bära bindeln som lagkapten för första gången och tog över efter Henrik Larsson då han lämnade återbud på grund av en skada.

Efter Erik Hamrén avgick så var det oroligheter kring om Zlatan skulle välja att fortsätta spela för landslaget. Det var mycket snack i media om att han kände att han kanske hade gjort färdigt sitt i landslaget och skulle gladeligen kunna sluta där och då.

 

Zlatan 2016

 

Landslagsrekord för Zlatan Ibrahimovic

När det nämns rekord inom Svensk fotboll så ser vi sällan att Zlatan inte kan nämnas i debatten. Han är en spelare som har uppnått något olikt vad någon annan spelare har lyckats göra inom Svensk fotboll. Zlatan Ibrahimovic har spelat totalt 114 matcher för det Svenska landslaget från hans debut år 2001 till då att han bestämde sig för att det fick vara nog år 2016.

Under sin tid i landslaget har vi sett Zlatan prestera olikt någon annan spelare och han har uppnått rekord som vi inte tidigare sett ifrån Svenska spelare. Med totalt 62 mål gjorda i ett lag där han utklassade i princip varenda lagmedlem han hade på plan så kan vi endast bara tacka Ibrahimovic för vad han har gjort för oss. Zlatan är en legend i alla som älskar fotbolls ögon och vi ser på med spänning att se vad han kommer att kunna göra under José Mourinho hos Manchester United.