År 2021 hade filmen om svenska fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic premiär på Rome Film Festival. ”Jag är Zlatan” baseras på självbiografiska boken ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” som Ibra skrev tillsammans med David Lagercrantz. Lagercrantz har även skrivit filmmanuset tillsammans med Jakob Beckman. Jens Sjögren regisserade.
Annorlunda fokus
Många filmer om idrottsstjärnor fokuserar på hur dessa personer i triumf lyckas i sin sport trots sina svårigheter. Sjögren har istället valt att lägga fokus på vad som försiggick i Zlatans liv utanför plan.
Det hade varit lätt att lyfta fram hur denna arbetarklassgrabb från Rosengård utanför Malmö kunde blivit kriminell istället för den stjärna han blev inom fotbollen. Jens Sjögren skapar en sympatisk och realistisk film med sitt fokus på Zlatans turbulenta liv i Rosengård med faderns alkoholproblem och moderns emotionella distansering. Men även hur Zlatan Ibrahimović syskon, tre halvsyskon och två helsyskon, varit ett stort stöd under hela hans karriär.
Fingertoppskänsla gav Guldbagge
Dominic Andersson Bajraktati spelar 11-åriga Zlatan som är utåtagerande och hetlevrad. Sjögren lyfter här fram omständigheterna med föräldrarnas skilsmässa, hur bristen på emotionellt stöd såväl som en trygg vardag får den unga Zlatan att känna sig ensam och otillräcklig.
Fotbollen är hans stora intresse. Men även här känner han sig utanför när han spelar med andra mer privilegierade barn. Killar som har både rätt utrustning och föräldrar som stöttar utanför plan på träning och matcher.
Granti Rushiti spelar den 17-åriga Zlatan när brytpunkten kommer och Zlatan blir uttagen till Malmös första lag. Rushiti gestaltar även Ibra i tjugoårsåldern när han spelar i Ajax under den kaotiska tid då journalister rasistiskt kallar honom en lat immigrant.
Det är dock inte överlevnadsinstinkten som Sjögren lyfter fram som drivkraften som fick Zlatan att lyckas. Inte heller kärleken till fotboll. Istället planterar han tanken att det möjligen är Zlatans vilja att få ur sig sin ilska och bevisa för alla som inte trodde på honom att han kan lyckas.
Filmen var nominerad i sex kategorier på Guldbaggegalan, bland annat för bästa film. Granti Rushitit vann priset för bästa manliga huvudroll.
En annan Zlatan film – lite kuriosa
Zlatan själv är inte med i filmen, däremot har han faktiskt debuterat som skådespelare i den franska filmen ”Asterix & Obelix: I drakens rike”. En grupp utvalda har sett förhandsvisningen och Zlatan får bra kritik.
Som Caius Antivirus, Caesars främsta krigare, är han med i två stora scener. Här anspelas det mycket på Zlatans image som fotbollsspelare, lite egotrippade personlighet och viljan att prata om sig själv i tredje person. För visst känns det igen: ”Ni ville ha Antivirus. Ni fick Antivirus!” Något journalisterna fann mycket roligt.