Hur många mål har Zlatan gjort?

En av Sveriges och även världens mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna är Zlatan Ibrahimovic. Hittills har Zlatan gjort över 570 mål totalt och är därmed en av de främsta målgörarna genom tiderna.

Han föddes 1981 i Malmö och fann snabbt sin passion för fotboll. Zlatan blev snabbt känd för sin talang och fick redan vid 18-års ålder spela professionell fotboll för Malmö FF.

Sedan dess han spelat i flera olika klubbar i olika länder och fotbollsligor. Några av klubbarna han spelat i under sin karriär är Ajax, Juventus, Inter Milan, Barceloa, PSG och Manchester United.

I den här artikeln går vi lite djupare in på Zlatans karriär och hur många mål han har gjort i de olika ligorna och i landslaget.

Zlatan mål

Hur många mål har Zlatan gjort i landslaget?

Sverige är faktiskt den främste målgöraren i svenska herrlandslaget genom tiderna. Han har spelat totalt 121 landskamper och gjort 62 mål. Det gör honom till den spelare som gjort flest mål i det svenska herrlandslagets historia.

62 Zlatan mål i landslaget under 121 landskamper resulterar i ett genomsnitt på ett mål varannan match, vilket är väldigt imponerande. Det finns dock chans att den siffran kommer att öka, då Zlatan fortfarande är aktiv. Senast 2022 var han faktiskt med och spelade en landskamp, så det är inte omöjligt att han spelar i landslaget igen.

Hur många mål har Zlatan gjort i Malmö FF?

Zlatan spelade sin premiärmatch i Malmö FF när han var 18 år gammal 1999. Den säsongen fick han spela sex matcher och gjorde ett mål. Tyvärr lyckades inte Malmö FF hålla sig kvar i Allsvenskan den säsongen utan blev nedflyttade till Superettan.

I Superettan nästkommande år fick Zlatan spela 26 matcher och lyckades göra 12 mål, samt ett mål under SM. Malmö vann ligan och blev uppflyttade till Allsvenskan igen 2001. Där hann han spela åtta matcher och göra 3 mål innan han blev köpt av och flyttad till Holländska Ajax.

Sammanlagt har Zlatan gjort 17 mål under tiden han spelade med Malmö FF.

Hur många mål har Zlatan gjort i Ajax?

I holländska Ajax tog karriären verkligen fart. Ajax var då med i landets högsta liga Eredivisie och höll sig där under samtliga år Zlatan var med i laget.

Han spelade i Ajax mellan 2001 och 2004. Under de åren var han med och spelade sammanlagt 110 matcher i Ajaxtröjan och gjorde totalt 47 mål. Därefter gick karriären vidare då han blev köpt av italienska Juventus.

Hur länge spelade Zlatan i Italien?

I slutet av sommaren 2004 stod det klart att Zlatan skulle fortsätta sin karriär i italienska Juventus. Köpesumman var på 16 miljoner euro och han blev snabbt en ordinarie spelare efter att David Trezeguet blivit skadad. Under sin tid i Juventus spelade Zlatan 92 matcher och gjorde 26 mål.

Han spelade i Juventus ända tills han 2006 debuterade för Inter Milan. Köpet av Zlatan blev en riktig succé för Inter, då han i flera år briljerade i laget. Totalt spelade han 117 matcher och gjorde 66 mål i Juventus innan spanska Barcelona köpte honom för 46 miljoner euro 2009.

Han spelade alltså i Italien mellan 2004 och 2009 innan han kort flyttade till Barcelona. 2010 var han tillbaka i Italien, den här gången i laget AC Milan. Här spelade han i två år innan franska PSG köpte honom.

Efter en lång uppehållsperiod från Italiensk fotboll stod det 2020 klart att Zlatan återigen skulle spela i AC Milan. I skrivande stund är han fortfarande kvar där och sommaren 2022 skrev han på ett nytt ettårskontrakt med laget.

Hur många mål gjorde Zlatan i PSG?

I början av 2010-talet valde det franska topplaget Paris-Saint-Germain att storsatsa. 2012 stod det klart att de skulle förvärva Zlatan Ibrahimovic inför kommande säsong, tillsammans med flera andra toppspelare som bland annat Thiago Silva.

Det gick bra för laget och redan första säsongen som Zlatan var där vann PSG ligan för första gången sedan 1994. Den säsongen spelade Zlatan totalt 46 matcher för PSG och gjorde hela 35 mål. De vann även de tre nästkommande säsongerna, i vilka Zlatan till och med vann skytteligan under säsong 13/14 och 15/16.

Totalt har Zlatan spelat 180 matcher i PSG och har imponerande nog gjort hela 154 mål. Det är nästan ett mål per match, vilket nästan är otroligt.

Var spelar Zlatan idag?

Idag är Zlatan tillbaka i AC Milan och spelar därmed återigen i italienska Serie A. I och med hans numera relativt höga ålder spekulerar många huruvida det är dags för Zlatan att pensionera sig från fotbollen. Det är ingenting stjärnan själv har pratat om och sommaren 2022 skrev han på ett nytt ettårskontrakt med laget.

Under 2023 kommer han alltså fortsatt vara kvar i Italien. Vad som händer efter den säsongen vet ingen, förmodligen inte ens Zlatan själv.