Skytteligan Bundesliga

En av de mest prestigefyllda fotbollsligorna i världen idag är tyska Bundesliga. Det är den högsta professionella fotbollsligan i Tyskland och anses av många vara en av de bästa ligorna i världen. Många av världens bästa fotbollsspelare har spelat i ligan, som till exempel Michael Ballack, Oliver Kahn, Franz Beckenbauer och Robert Lewandowski.

Bundesliga består av 18 lag som under säsongen spelar två matcher mot varje lag. En hemmamatch och en bortamatch. Säsongen startar i augusti och slutar under maj månad året därpå.

Några av anledningarna till att Bundesliga anses vara en så pass bra fotbollsliga är de fantastiska arenorna, bra lag och härlig kultur. Flera av de största arenorna har plats för fler än 80 000 åskådare, vilken kombinerat med den goda fan-kulturen gör varje match till en spektakulär upplevelse.

Bundesliga har under många år dominerats av Bayern München, som vunnit ligan nio gånger i rad mellan 2013 och 2022. Några av de andra stora klubbarna är Borussia Dortmund som har vunnit åtta gånger och Hamburg SV som vunnit sex gånger.

Bundesliga

Bundesliga skytteliga 2021/2022

Bayern München är som sagt ligans genom tiderna mest framgångsrika klubb, med hela 32 ligatitlar och flera europeiska titlar. Som många andra säsonger så var det även Bayern som stod segrare säsongen 2021 till 2022.

Inte helt förvånande är det också en Bayern München spelare som vann skytteligan Bundesliga det året. Den otroligt duktiga forwarden Robert Lewandowski från Polen fullkomligt krossade motståndet i skytteligan det året. På 34 spelade matcher gjorde han hela 35 mål.

Det är mer än ett mål per match under hela säsongen, och hela 11 fler mål än Bayer Leverkusens Patrik Schick som kom tvåa. Lewandowski vann även Bundesliga skytteliga under den föregående säsongen också. Där gjorde han ännu mer imponerande 41 mål på 29 matcher och var hela 13 mål före tvåan André Silva.

Vem har gjort flest mål i Bundesliga?

Den spelare som har gjort flest mål i Bundesliga är Gerd Müller. Han spelade för Bayern München och har sammanlagt gjort 365 mål i ligan.

Gerd Müller vann skytteligan hela sju gånger under säsongerna 66-67, 68-69, 71-72, 72-73, 73-74, 74-75 och 77-78.

Han har också sedan 1972 innehaft rekordet på antalet gjorda mål under en säsong, då han lyckades göra hela 40 mål i Bundesliga den säsongen. Det rekordet höll ända till 2021, då ingen mindre än Robert Lewandowski vann skyttesligan med 41 gjorda mål under säsongen 20/21.

Därmed är Robert Lewandowski den person som har gjort flest mål under en säsong i Bundesliga. Dock är Gerard Müller fortfarande den spelare som gjort flest mål totalt med 365 mål under sin karriär.

Även om Lewandowki gjort flest mål någonsin under en säsong är han med sina 253 gjorda mål inte i närheten av Gerards rekord. Under säsongen 22/23 spelar Robert Lewandowski i Barcelona, så han lär inte heller komma ikapp Müller.

Bundesliga skytteliga 2022/2023

Den senaste säsongen i Bundesliga har nyligen dragit igång. Eftersom över halva säsongen är kvar går det därför inte att veta vem som vinner skytteligan den här gången.

I skrivande stund är det dock Niclas Füllkrug från Werder Bremen som ligger i topp. Den tyska 30-åringen har hittills gjort 14 mål. På delad andra plats ligger franska Christopher Nkunku och italienska Vincenzo Grifo som båda har gjort 12 mål.

Säsongen har som sagt inte ens kommit halvvägs, så mycket kan fortfarande hända. Alla lag har inte spelat lika många matcher, vilket kan ha en stor inverkan på skytteligan. Vi får helt enkelt vänta och se tills säsongen är över vem som vinner Bundesliga skytteliga 2022/2023, men i skrivande stund leder Niclas Füllkrug.

Svenska spelare i Bundesliga

Under Bundesligas historia har hela 70 svenskar spelat i ligan. Några av de som gjort störst avtryck i den tyska ligan är Patrik Andersson, Martin Dahlin och Ronnie Hellström.

I dag är det inte mindre än fem fotbollsspelare ifrån Sverige som är med i Bundesliga. Det är Emil Forsberg, Werder Bremen, Robin Quaison, Oscar Wendt och Sebastian Andersson.

Emil Forsberg är den svenska spelaren med högst marknadsvärde i Bundesliga. Han spelar i RB Leipzig och gör sin sjätte säsong där nu. 27-åringen spelar som yttermittfältare och har aldrig varit med i skytteligan. Dock gjorde han en riktigt bra första säsong då han slog rekord i antalet framspelningar. Tyvärr har skador gjort att han blivit borta från spel under långa perioder och han har idag inte kvar den stjärnstatus han en gång hade i laget.

Ludwig Augustinsson är den svenska spelare som har näst högst marknadsvärde i Bundesliga. Han spelar som ytterback, så vi lär inte se honom på några skytteligor. Dock har han fått en väldig bra start i tyska Werder Bremen. På knappt två år har han gått från en anonym back till en av Bundesliga absolut bästa ytterbackar. Det ryktas om att nästa steg är att gå till någon större europeisk fotbollsklubb, men än så länge verkar han nöjd i Werder Bremen.